22 mar 2012

Cluchitos

La otro día por o puerto de Gabín bide cómo naxeban as primeras flors d'a temporada: cluchitos, foratanieus (Galanthus nivalis) e boticos d'a espezie Narcissus alpestris. En a tasca una colla de cholas de bieco royo (Pyrrhocorax pyrrhocorax) andaban piponiando por o lastón os primers cucos que traye a temporada. En istas, un estrapaluzio e todas as cholas se chuntan en una colla; dos s'engalzan y entre chilos pareix que una queda muerta, larga e quieta. Pasan os menutos e dezidimos ir-ye. Ta ro nuestro pasmo, cuan nos amanamos blincan dos cholas, la una que yera acotolada en o suelo e l'atra que la yera acarrazando se suposa que ta matar-la. Pero bueno, torno ta ros cluchitos...

O chenero Gentiana, as chanzanas, ha nueu espezies en o Alto Aragón, d'as cualas dos son chanzanas 'normals', amariellas e altas, atra ye meyana e azul escura e a meya dozena que quedan son cluchitos, curtas, bien azuls e con flors bisteras, rezias as unas, más finas as espezies nivalis e verna. En o puerto Gabín medraban os cluchitos d'a espezie Gentiana acaulis, de fuellas más rezias, pero he preferito meter a foto de una Gentiana occidentalis, d'o bezino puerto de Biescas, en do tiene a suya güega oriental a espezie. Ye un endemismo que se fa dende os mons cantabricos dica a bal de Tena, entre os 1000 e os 2100 m. de altitú, en tascas, plans con piedra calzina e claros de selba. A d'a foto crexe chustamén entre piedras de calzina, chunto a un Rhamnus pumila, una mateta leñosa que cubilla con as suyas brancas os cantals d'a montaña, milimetro a milimetro e año zaga d'año.

O termino aragonés de cluchitos ha sito fagozitau por o castellano, cualos autors han o costumbre de tomar como propios os terminos de luengas chusmesas, como ista pobra nuestra. Pazenzia. A ra dreita d'a flor se bei o mío tocho d'abellanera, tallau en a mingua de febrero, secau en o garache bel par d'años. A tradizión marca que s'han d'emplegar abellaneras blancas, pero bella begata, o emplego, o paso d'as mans en cada gambada, los fa torna-sen pardos.

No hay comentarios:

Publicar un comentario